Diabetes

Diabetes

 

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. In het kort betekent dit dat de alvleesklier niet in staat is voldoende insuline te maken. Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat het glucosegehalte van het bloed niet te hoog wordt. Mede met behulp van een aangepaste voeding kunnen bloedglucosegehaltes binnen bepaalde grenzen gehouden worden, waardoor directe en late complicaties verminderd of uitgesteld kunnen worden. Het optreden van complicaties kan in belangrijke mate de levensverwachting en de kwaliteit van het leven beïnvloeden. Deze complicaties hebben te maken met achteruitgang van het gezichtsvermogen en de nierfunctie, hart- en vaatziekten, aantasting van de zenuwuiteinden en het optreden van voet- en beenproblemen.

Een goede bloedglucoseregulatie is geen garantie voor het niet krijgen van deze complicaties, maar speelt hierbij wel een belangrijke rol.

Wie diabetes heeft doet er goed aan gezond en regelmatig te eten. Voor mensen die dat niet gewend zijn kan het voedingsadvies overkomen als een ‘streng dieet’. Eigenlijk zou het voor iedereen goed zijn die adviezen op te volgen, maar voor mensen met diabetes is het extra belangrijk. Wanneer er sprake is van overgewicht wordt aangeraden om te proberen minder te eten en meer te bewegen. Het lichaam wordt daardoor gevoeliger voor insuline. Volgens de nieuwe Richtlijnen kunt u zelf veel invloed uitoefenen op uw bloedsuikerwaardes door het volgen van een koolhydraatberepkte voeding. Dit is een dieet op maat, dat wil zeggen dat we uitgaan van  uw situatie en huidige leef en eetpatroon . Diëtistenpraktijk Uden werkt ook met het koolhydratenbeperkt dieet van Yvonne Lemmers en Harriet Verkoelen, hierop zijn zeer goede resultaten haalbaar. Daarnaast hebben wij de Post HBO opleiding diabetes mellites gedaan en volgen wij de scholingen van Langerhans.

In deze regio is Diabetes Mellites opgenomen in de ketenzorg van Synchroon. Diëtistenpraktijk Uden is aangesloten bij Synchroon en u komt daardoor voor vergoeding in aanmerking. U zijn dan ook geen kosten van het eigen risico .